Hoe is ’t nou met jou?
P&O
Hoe is ’t nou met jou?
Even een praatje in de pauze over het weer of over weekend. Doe je dat regelmatig of wacht je tot iemand het aan jou vraagt? Open in gesprek gaan klinkt zo makkelijk, maar hoe doe je dat nu eigenlijk? Er zijn veel verschillende soorten gesprekken. Het kan een luchtig praatje zijn of een gesprek over het functioneren. Dit vraagt om openheid.
Een ‘luchtig’ gesprek kan waardevol zijn om de basis van verschillende andere gesprekken te leggen. Regelmatig zo’n gesprek kan de drempel voor andere gesprekken lager maken. Een medewerker zal hierdoor eerder iets met jou bespreken. Openheid is hierbij een sleutelwoord voor de werkrelatie tussen leidinggevende en medewerker.
Niet iedere medewerker zal de stap maken richting een gesprek of wacht totdat jij een gesprek aanknoopt. Hoe kun je er dan als leidinggevende voor zorgen dat de medewerker juist vanuit zichzelf open met je in gesprek gaat?
Belangrijk is om je gesprekspartner de hoogste prioriteit te geven. Aandacht hebben voor de ander geeft direct een goed gevoel en zorgt ervoor dat gesprekken spontaan ontstaan.
Ga het gesprek vooral niet in om te praten . Dit klinkt gek, maar knoop een gesprek aan om de ander te leren kennen. Het is de kunst om de ander te laten praten en te luisteren naar wat diegene zegt. Zeker als jij niet weet waar je het over moet hebben.
Stel vooral open vragen, zodat de ander niet alleen met ja of nee kan antwoorden. Doe je niet anders voor dan je bent. Als je dit wel doet dan hebben mensen dat vrij snel in de gaten en verliezen ze hun interesse. Eerlijk en open zijn betekent ook kwetsbaar zijn. Ga in het gesprek van luchtig naar meer diepte. Een gesprek begint vaak bij feiten bijvoorbeeld over het weer. Als het gesprek eenmaal op gang is kun je wellicht meer sparren over de werkzaamheden en waar iemand in het dagelijkse werk tegen aanloopt?
Het primaire doel is om een basis te leggen voor alle soorten gesprekken. Door open in gesprek te gaan maak je kennis met nieuwe denkwijzen. Dit is waardevol voor groei van de organisatie.
Als laatste, nog één tip. Let er op dat je niet bij alle gesprekken een ‘luchtig’ begin hebt. Een slecht nieuwsgesprek blijft een gesprek waarbij je maar beter met de deur in huis kan vallen met de boodschap die je moet vertellen. Dat zou jij andersom ook prettig vinden toch!?

Deel deze pagina op social media
Contact opnemen over dit onderwerp?
Anouk Jägers
anouk.jagers@bqurius.nl

Dit vind je misschien ook interessant