Extreem hoge energieprijzen
Energie
Extreem hoge energieprijzen
Bijna twee jaar geleden schreef ik een bQuote met de titel “extreem lage energieprijzen”. We kunnen wel stellen dat er in bijna twee jaar tijd enorm veel veranderd is. In mei 2020 stond de gasprijs op 2,5 cent per kuub, het laagste punt ooit. In maart van dit jaar stond de gasprijs even kortstondig op ruim 2,5 euro per kuub, het hoogste punt ooit. Inmiddels ligt de gasprijs al een maand rond de 1 euro per kuub.
Door de lage temperatuur in februari hadden we te maken met een vrij lege gasvoorraad aan het einde van de winter. Omdat de temperatuur in de lente van 2021 ook beneden normaal lag en we minder gas geleverd kregen om onze voorraad weer te vullen, lag de vulgraad van onze voorraad met 62% onder het normale niveau van ruim 90%. Bij een strenge winter zou deze 62% te weinig zijn om heel Nederland van gas te voorzien. Halverwege december leek het er nog op dat er niet genoeg gas in voorraad was en werd er door de overheid kortstondig over een noodscenario gesproken. Doordat de temperatuur over het algemeen boven gemiddeld bleef, is dit scenario gelukkig geen waarheid geworden.
Maar waarom blijft de gasprijs dan op zo’n hoog niveau staan? Dat heeft deels te maken met de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Op dit moment levert Rusland nog conform afspraak gas aan Europa. Er blijft echter onzekerheid boven de markt hangen of Poetin zich aan zijn woord blijft houden. Tevens is men voornemens om in Europa af te spreken om de gasvoorraad op 1 november van dit jaar tot minimaal 80% te vullen. Aan de ene kant blijft de vraag naar gas in Europa dus hoog en aan de andere kant blijft er onzekerheid hoe er aan deze vraag voldaan kan worden.
Wij krijgen geregeld de vraag of deze hoge prijzen vol te houden zijn binnen de tuinbouwsector. Deze vraag is niet zo één, twee, drie te beantwoorden. Dat is grotendeels afhankelijk van je energiebehoefte. Heb je een gasgestookte WKK staan die elektriciteit, warmte en CO2 produceert, of ben je afhankelijk van aardwarmte, een externe CO2-bron en koop je ook nog elektriciteit in? Het verschil in energiekosten tussen deze twee voorbeelden kan dan al snel oplopen tot 60 á 80 €/m2 per jaar. Deze risico’s kunnen op de termijnmarkt voor gas en elektriciteit afgedekt worden, maar lang niet ieder bedrijf heeft dit gedaan.
Bij sommige bedrijven is het mogelijk om van een belichte naar een onbelichte teelt over te schakelen. Dit levert minder productie op, maar dat wordt op dit moment ruimschoots gecompenseerd door lagere energiekosten.
Om de klant, op zowel de korte als de lange termijn, de juiste keuzes te laten maken, zijn wij dagelijks bezig met het uitrekenen van de energiekosten van verschillende scenario’s. Zo proberen wij te profiteren van de kansen die de markt biedt en hopen wij nog lang van waarde te kunnen zijn in de tuinbouwsector.

Deel deze pagina op social media
Contact opnemen over dit onderwerp?
Joost Veenendaal
joost.veenendaal@bqurius.nl

Dit vind je misschien ook interessant