Keuzes maken
Informatiemanagement
Keuzes maken
Hoi allemaal, na ruim twee jaar geen blog te hebben geschreven, mocht ik van Maxime weer proberen om jullie uit te dagen om na te denken over iets wat betrekking heeft tot mijn vakgebied. Voorheen deed ik dat natuurlijk vanuit de bril van energie adviseur, vanaf heden zal ik dit doen vanuit het data/informatiemanagement gebied.
Dit zie ik wel als een uitdaging, want als er op het eerste oog ook maar iets suf is, is het wel data.
Zeker vergeleken met energie, daar kan inmiddels iedereen wel iets leuks over schrijven (sorry Bart/Joost) met een spectaculaire markt die nog geen twee jaar geleden historische dieptepunten kende, maar inmiddels de pan uit rijst.
Maar wat data leuk maakt? Niks. Data is niet leuk.
Vaak word ik door mijn ouders nog gewezen op een aantal bijzondere eigenschappen die ik als kind vertoonde, bijvoorbeeld dat ik op mijn slaapkamer in het donker boeken lag te lezen. Dan kwamen mijn ouders dichterbij om een lampje aan te zetten, dan zagen ze altijd dat het boek ondersteboven lag. Waarom? Geen idee, maar ik vond dat makkelijker. Wat ze ook altijd aangeven is dat ik altijd alles na lag te rekenen, van lijstjes met doelpunten van Ajax tot vuurwerk per verkooppunt. Waar was ik het goedkoopste uit met alles wat ik wilde hebben? Excel was daarin al snel mijn grootste vriend. Al vroeg was ik dus flink geïnteresseerd in cijfers.
Die kunde kwam goed van pas als energie adviseur. Begrotingen, investeringen en resultaten van afgelopen week, maand of jaar; Excel kwam overal bij kijken. Wat ik nou leuk vond aan die berekeningen waren niet alleen de berekeningen op zich (ware kunstwerken soms), maar vooral: Wat gaan we met die cijfers doen, welke strategie kiezen we, welke investering is slim, op de korte, maar ook op de lange termijn? De data zelf is niet zo boeiend, wat je ermee gaat doen is natuurlijk wel van wezenlijk belang. Dan heb je informatie waar je iets mee kunt. En dat is dus wel interessant, daar zijn we wel allemaal mee bezig, iedere dag weer..
Afgelopen jaren hebben we allemaal heel duidelijk aan den lijve ondervonden wat de gevolgen kunnen zijn van het interpreteren van verschillende soorten informatie.
Misschien begeef ik me op glad ijs, maar feitelijk hebben we allemaal te maken (gehad, hopelijk) met de gevolgen van onderstaande manieren van reageren op data omtrent COVID-19.
- Informatie m.b.t. opnames in ziekenhuizen om de werkdruk daar niet te hoog te laten worden,
- Informatie m.b.t. draagvlak om te bepalen of maatregelen überhaupt nog zin hebben,
- Informatie m.b.t. mentale en economische gezondheid om te bepalen waar maatregelen zichzelf tegenwerken,
- Etc.
Meer dan ooit zijn we ons bewust geweest van informatie d.m.v. inzicht in onderliggende data. Ik hoop dat dát zo blijft, maar dat de onderwerpen een stuk leuker worden..
Als je concreet iets kunt gaan ondernemen op basis van informatie is data niet meer zo droog als het lijkt. Dan is het juist enorm dynamisch en kan/zal het je helpen keuzes te maken.

Deel deze pagina op social media
Contact opnemen over dit onderwerp?
Randy Kardol
randy.kardol@bqurius.nl

Dit vind je misschien ook interessant