Zó groei jij succesvol door!

Energie

Gepubliceerd: 23 - 02 - 2023

Zó groei jij succesvol door!

Wat vind je leuk om te doen en waar haal jij motivatie uit? Dat zijn vragen waar je goed bij stil moet staan. Zo vind je namelijk de energie en focus om van jouw carrière een succes te maken!

Als stageloper ben ik vijf jaar geleden binnengekomen op de afdeling Energie bij bQurius, toen er net aan tien mensen werkzaam waren. Ondertussen ben ik een van de meest ervaren energie managers en mag ik komende tijd meehelpen om weer drie nieuwe energie managers op te leiden. En dat kan ik zeggen op mijn 24e levensjaar.

Vroeger had ik nooit verwacht dat ik in het kantoorleven zou passen. Ik wilde vroeger altijd tuinder worden. Een groot bedrijf met mensen en planten runnen. Maar er komen genoeg uitdagingen bij kijken en er valt nog veel te leren voordat je zelf ondernemer wordt. Als tuinderszoon ervaar je vaak een kloof tussen tuinder (praktisch) en het kantoorleven (theoretisch). Eenmaal daar ervaar ik de kloof nog steeds. Alleen de manier waarop ik er naar kijk is wel degelijk veranderd. Vaak is het juist goed als je de discussie opzoekt met iemand die een ander perspectief heeft. Wij benaderen nu vraagstukken vooral vanuit cijfers en de tuinder vanuit praktische ervaringen. Met mijn praktische achtergrond kan ik ook makkelijker inleven in de klant. Dit zorgt voor een stukje verbinding tussen beide kanten.

In de tuinbouwsector lijkt het voor velen of er enkel twee functies bestaan, die van tuinder en productiemedewerker. Dan is mijn functie als energie manager misschien niet het eerste waar je aan denkt bij de tuinbouw. Toch trok het werk mij meteen aan. “We werken hier veel met Excel. Het liefst zouden we notulen ook nog in Excel schrijven.” Als dyslect klinkt dat als muziek in mijn oren. Veel met cijfers werken en voor alle Excelvragen komen collega’s en klanten ondertussen naar mij toe. Het rekenen en scenario’s berekenen is wat mij ook enorm aanspreekt in de functie. Daarnaast staat op de vacature 10% ruimte voor eigen invulling en daar heb ik goed gebruik van gemaakt. Naast energie houd ik me dan ook bezig met een stuk arbeidsbegeleiding en datarapportages. Zo mag ik begeleiding bieden op meerdere aspecten binnen een tuinbouwbedrijf. Een toekomstig tuinder kan hier ook zeker zijn ei kwijt. Je leert veel door met de klanten, vooral tuinders, in gesprek te gaan. Vraagstukken voor hun bedrijven zetten jezelf ook aan het denken. Met de juiste balans tussen zelf uitvogelen en begeleiding heb ik mij al deze vaardigheden eigen gemaakt. Zo blijf je jezelf ontwikkelen. Dat is ook het succes geweest in mijn doorgroeien binnen bQurius.

Mijn tip aan jou voor een succesvolle carrière: bedenk goed wat je leuk vindt. Hoe ontstaat bij jou motivatie om iets te doen? Als je dat hebt gevonden kan je het werk zoeken of creëren wat daarbij past. Als je doet wat je leuk vindt met de juiste motivatie kan je meer energie en focus geven. Als je genoeg energie en focus in je werk kan stoppen, kan je er eigenlijk altijd wel een succes van maken. Zo groeit jouw carrière vanzelf in de richting die je leuk vindt. Dit hoeft geen recht pad te zijn, soms zijn juist de bochten het meest leerzaam om mee te maken.

doorgroeien kan

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

William van den Berg

Adviseur Energie

william.berg@bqurius.nl