Passen wij bij elkaar?

P&O

Gepubliceerd: 12 - 03 - 2020

Passen wij bij elkaar?

Even het profiel op Facebook bekijken en de laatste berichten op LinkedIn. Een CV geeft je een beeld van de activiteiten vanaf middelbare school tot heden. En tijdens een sollicitatiegesprek heb je dé kans om hem of haar het ‘hemd van het lijf’ te vragen. Mocht er daarna nog een bevestiging nodig zijn, dan kunnen referenties en getuigschriften helpen. Ook een test of meeloopdag is niet ongebruikelijk. Voor het selecteren van een nieuwe collega gaan we vaak niet over een nacht ijs.

Ook de potentiële kandidaat verdiept zich in zijn mogelijk toekomstige werkgever. Even googelen op de bedrijfsnaam, de website bekijken of een praatje met familie. En wanneer het tot een sollicitatiegesprek komt, gaat de sollicitant vragen over toekomstvisie, ontwikkelingsmogelijkheden en andere uitdagingen vaak niet uit de weg. Terwijl de kandidaat en werkgever nog “vreemden” van elkaar zijn wordt er in dit gesprek zelden gezwegen. Zorgvuldig onderzoeken de gesprekspartners of er een match is. Sluiten de toekomstplannen en ambities op elkaar aan? Een sollicitatieprocedure is een traject waar veel aandacht aan besteed wordt. En terecht, want het aangaan van een nieuwe baan doe je met overtuiging. De wetgeving daagt ook werkgevers uit om bewust te zijn.

Draai er niet omheen.

Deze tijd van het jaar vinden de functioneringsgesprekken plaats. Bij bQurius gaan we ook daar zorgvuldig mee om. Het is een interessant proces. En wat een energie geven de gesprekken, die weer de sfeer hebben van een sollicitatie. Een gesprek wat is voorbereid. Waarin werknemer en werkgever interesse tonen in elkaar, vooruit kijken en afstemmen of wat ze beiden voor ogen hebben, nog steeds de juiste koers is.  Het is belangrijk om te bewaken dat het functioneringsgesprek niet een ‘moetje’ is dat even afgehandeld wordt. Formuliertje in de kast en weer verder. Blijf juist in de flow van het sollicitatiegesprek. Onderzoek samen hoe je elkaar nog beter aanvult. Of de medewerker nu in zijn proeftijd zit, jong en ambitieus is of een ruime staat van dienst heeft. Draai niet om de hete brij heen. Blijf in gesprek en deel je plannen.

De verwachtingen in de tuinbouwsector liegen er niet om. Onderzoek wijst uit dat robots, drones en locatie-onafhankelijk werken over een aantal jaar eerder regel dan uitzondering is. Deze verandering hoeft een ondernemer niet alléén te onderzoeken en bedrijfseigen te maken. Ook de medewerker is in staat om kansen te zien. Juist door als ondernemer je visie te delen kunnen medewerkers hun doelen laten aansluiten.

Wanneer was jouw laatste inspirerende gesprek met je medewerker?

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

Suzanne van der Spek

P&O Adviseur

suzanne.spek@bqurius.nl