Onbetrouwbaar

Informatiemanagement

Gepubliceerd: 13 - 10 - 2022

Onbetrouwbaar

Waar ik het in mijn vorige blog al had over het nut van informatie en dan vooral in combinatie met het maken van keuzes die hierop gebaseerd zijn, wil ik nog even teruggaan naar het moment dat informatie nog geen informatie was.
Toen er nog geen context aan bepaalde getallen hing en die cijfers nog onder de noemer “data” vielen.

In de volgende alinea ga ik met een anekdote weer terug naar mijn jeugd. Waarom zo’n terugblik op een moment rond mijn 16e jaar terechtkomt in mijn blog? Dat lees je daaronder natuurlijk.

Waar ik in mijn vorige blog al had aangegeven dat ik ondersteboven boekjes lag te lezen, is er ook een ander moment wat ik me nog goed herinner. Vaak lag ik languit op de vloer van de woonkamer de “Voetbal International (VI)” te lezen, waarin naast leuke achtergrondreportages ook vaak mooie lijstjes stonden opgesomd met het aantal doelpunten of assists van een speler.  Zo ook een keer een lijstje met goals van “de echte Ronaldo”, de Braziliaanse topspits van o.a. PSV, Internazionale en Real Madrid. Er stonden zo’n 10 seizoenen onder elkaar met daarachter het aantal goals die hij per seizoen had gemaakt, met onderaan een totaal van die 10 seizoenen. Dat lijstje lag ik rustig door te nemen toen ik zag dat er iets niet klopte. De opsomming van die 10 seizoenen was 222 goals, terwijl er in de totaalrij onderaan het getal 221 stond. Mijn ouders geloofden me in eerste instantie niet, maar nadat ze het met een rekenmachine hadden nagerekend, konden ze me toch niet anders dan gelijk geven. Of de optelling niet klopte of dat er een seizoen niet juist was weet ik nog steeds niet, maar hierna was het vertrouwen bij mij wel broos als het ging om de juistheid van de cijfers in de tabellen van de VI. Iedere nieuwe editie die ik doornam, liep ik in ieder geval alle tabellen na of de optelling überhaupt wel klopte. Het duurde uiteindelijk een half jaar (6 edities) voordat mijn vertrouwen weer was hersteld, omdat alles wat ik in dat halve jaar nog narekende uiteraard gewoon weer klopte.

Met bovenstaande anekdote wil ik aangeven dat je op het gebied van data wel enorm veel mooie informatie kunt genereren, maar dat het vrij snel een probleem wordt wanneer data niet volledig of helemaal niet juist is. De betrouwbaarheid kan dan tijdelijk wat verminderd zijn en kan zorgen voor argwaan bij de eindgebruiker, in dit geval de lezer van het tijdschrift.
Bij bedrijfsgevoelige informatie wil je simpelweg voorkomen dat de gegevens in je rapportages niet kloppen. Bij het lijstje met doelpunten ging het om een zeer beperkt lijstje met data, dus je kunt je voorstellen dat het bij het onderhouden van miljoenen regels aan data van bijvoorbeeld energiestromen, meer moet worden gedaan aan automatische controlesystemen. Hiermee ambiëren wij een zeer betrouwbaar informatiesysteem te genereren.

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

Randy Kardol

Functioneel Adviseur

randy.kardol@bqurius.nl