Energie gekte

Energie

Gepubliceerd: 01 - 11 - 2021

Energie gekte

De prijzen op de energiemarkt zijn zo ongekend hard gestegen dat bijna iedere klant van ons in no time voor een raadsel is komen te staan. En dat raadsel gaat voornamelijk over aankomende winter. Wat kunnen we nog meer verwachten als het nu al zo’n gekkenhuis is?

We hebben een flink tekort aan gas voor de komende winter en het is onmogelijk dat dit op korte termijn nog voldoende aangevuld kan worden. In het verleden is het wel vaker voorgekomen dat we krap zaten in Nederland als het ijskoud was buiten en het einde van de winter al naderde, maar nu is het herfst en moet de hele winter nog komen..

In alle vragen die wij te verwerken krijgen, schuilt vooral onzekerheid. Niemand heeft een glazen bol, maar er moeten wel keuzes gemaakt worden voor wat betreft de teelt. Moeten we blijven doen wat we altijd deden omdat alle groenten, planten en bloemen ook heel veel gaan opleveren? Of moeten we toch rigoureus aan het roer gaan draaien om de energiekosten zo veel mogelijk te beperken? Alle vragen hebben maar 1 gewenst antwoord en dat is hoe we de winter zonder al te veel kleerscheuren door gaan komen. Door middel van onze rekenmodellen kunnen we nauwkeurig bepalen wat de financiële effecten zijn per teeltstrategie. Hierbij rekenen we vooral aan 100% doorbelichten, dambord belichten (50% uit), bepaalde vakken uit laten of zelfs helemaal niet belichten. Niet belichten lijkt simpel gezegd het goedkoopst, maar dan heb je ook nauwelijks product om in de wintermaanden te kunnen verkopen. En als je zonder omzet nog steeds een grote post energiekosten te verwerken krijgt, is dat in sommige gevallen zelfs het slechtste scenario.

Ieder bedrijf is anders en heeft zijn eigen mogelijkheden waardoor maatwerk nu echt vereist is. Gelukkig kunnen wij in deze bizarre omstandigheden onze klanten goed bijstaan en samen tot een passende oplossing komen. Op de markt kan onze energie afdeling de benodigde volumes voor gas en elektra, die passen bij de gekozen strategie, ook direct vastklikken waardoor elk risico op een verdere kostenstijging wordt uitgesloten. Niet alleen de prijzen voor aankomende winter zijn extreem. Ook de huidige dagmarkt neemt al een tijdje bijzondere vormen aan. Als je nu actief met de dagelijkse energie aansturing bezig bent, kun je al veel van de potentiële schade goedmaken.

Er is in deze bijzondere tijd niets zo belangrijk als specialistisch advies inwinnen en gebruiken!

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

Bart Setz

Energie

bart.setz@bqurius.nl