Extreem lage energieprijzen!

Energie

Gepubliceerd: 25 - 06 - 2020

Extreem lage energieprijzen!

Merk jij er iets van? Waarschijnlijk relatief weinig! Dus, hoe zit het nou precies?
De gasprijs is ten opzichte van een jaar geleden met 50% gedaald. De prijs voor elektra is met ruim 30% gedaald. Wist je dat je, ondanks deze dalingen, er slechts 5% op vooruit gaat (bij een gemiddeld verbruik). Sterker nog: bij een bovengemiddeld verbruik ga je er niets op vooruit! Hoe kan dit toch?

De belangrijkste oorzaak is de stijging van de belastingdruk. Jouw energierekening bestaat voor een groot deel uit belastingen. De ODE (Opslag Duurzame Energie) is met bijna 50% gestegen. Met deze belasting wordt de subsidiepot van de SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproductie) gevuld. Vervolgens kunnen bedrijven en non-profit-instellingen gebruik maken van deze subsidie om te investeren in de productie van duurzame energie. Waardoor we uiteindelijk met zijn allen bijdragen aan een schonere en duurzame wereld. Het doel is dus logisch en juichen we ook zeker toe. Toch blijft overstappen nog steeds interessant. Doordat veel leveranciers werken met een welkomstbonus kun je profiteren van voordelen bij een andere energieleverancier.

En hoe zit dit voor onze zakelijke tuinbouwklanten? Onze klanten nemen veel gas af voor het draaien van de warmtekrachtkoppeling (WKK). Deze WKK produceert warmte, elektriciteit en in veel gevallen ook CO2. Dit gebeurt op een zeer efficiënte manier. De warmte en CO2 die de WKK produceert, worden namelijk direct gebruikt in de glastuinbouw. De elektriciteit wordt gebruikt voor eventuele belichting in de kas of wordt terug geleverd aan het net. Door de huidige gasprijs wordt er warmte en CO2 geproduceerd tegen zeer lage kosten. Nu hoor ik je denken, maar de elektriciteitsprijs is toch ook laag? Ja, dat klopt helemaal. Alleen is het verschil tussen de gas- en elektriciteitsprijs voldoende groot om winstgevend te kunnen draaien met de WKK. Doordat wij de operationele aansturing van de WKK’s doen, kunnen wij WKK’s ook op bepaalde uren laten draaien. Juist op de momenten dat de verwachte prijs voor elektriciteit het hoogste is. Dat is precies waar onze expertise ligt.

Kortom: wij proberen de energiekosten voor onze klanten zo laag mogelijk te houden. Dit doen we door de WKK’s te laten draaien op uren dat de CO2- en warmtebehoefte het hoogste is en de prijs voor elektriciteit toereikend is.

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

Joost Veenendaal

Energie Adviseur

joost.veenendaal@bqurius.nl