Waar werk jij?!

P&O

Gepubliceerd: 15 - 01 - 2020

Waar werk jij?!

Verjaardagen, we hebben ze allemaal weleens. Vaak heel gezellig omdat je je vriendengroep weer spreekt over vakanties, alledaagse zaken, kinderen of al het andere wat je hebt meegemaakt of nog op de planning staat. Soms heb je ook verjaardagen dat je in de kring naast een vreemde gaat zitten. Ik had het laatst. Vaak vind ik het juist leuk, een nieuwe ontmoeting. Deze keer ging ik toch met een dubbel gevoel naar huis.

Ik kreeg de vraag: “en wat doe je voor werk?” “Ik ben P&O adviseur voor een aantal tuinbouwbedrijven.” Na mijn antwoord volgde er een blik met opgetrokken wenkbrauwen en ook een stem met enige verbazing:  “O joh, werk je in de tuinbouw?” Of ik verbaasd ben over deze reactie? Nee, niet helemaal.

6 jaar geleden maakte ik de overstap naar de tuinbouwsector. Het eerste wat ik toen verrassend vond, was dat ik vaak gevraagd werd om deze verandering uit te leggen. Waarom de tuinbouwsector? Je had toch een goede baan? Een goede baan had ik zeker, maar waarom zou ik nu geen nieuwe goede baan tegemoet gaan?

Tja de tuinbouwsector, daar kan je toch altijd nog werken? Wat heb je daar als P&O’er te doen?

Is het wel uitdagend genoeg? Het zijn een paar uitspraken die toen voorbij kwamen. Er wordt nog vaak gedacht dat je maar wat aanklooit als je in de tuinbouwsector werkzaam bent.

Dus ja, ik ben ervan bewust dat werken in de tuinbouwsector weleens om uitleg vraagt. Omdat ik een leuke baan heb, doe ik dat zonder problemen. Maar deze keer was het heftiger. Misschien omdat er meer verjaardagsgasten betrokken werden bij het gesprek. En de vraagtekens over de  sector toenamen.

Jeetje de tuinbouw: “nou die hebben nogal wat te doen als we het hebben over CO2-uitstoot en het klimaat.”, “Dat artikel van laatst, over hoe ze met die uitzendkrachten omgaan, is toch verschrikkelijk” (en dan heb ik de uitspraak al iets gepaster gemaakt), “Weer een virus”, enz.

Ik stel deze uitspraken niet ter discussie, maar het is zo’n ieniemienie onderdeel van de tuinbouwsector. De sector biedt zoveel meer.

Zomaar wat teksten uit onderzoeken:
– De Nederlandse tuinbouwsector is een bepalende speler op de wereldmarkt
– Het Nederlandse tuinbouwcluster is een economisch gezonde sector
– Tuinbouw & Uitgangsmaterialen (T&U)  is één van de negen door de Nederlandse overheid erkende  nationale topsectoren. Biedt werkgelegenheid.
– De sector biedt baanzekerheid, de baankansen voor starters zijn er dan ook uitstekend.

Een mooie sector om aan de slag te gaan. Oké, oké, er is ook een reden om te twijfelen; er is namelijk een belangrijke eigenschap die prettig is om te hebben. Je moet namelijk beschikken over doorzettingsvermogen, want in deze sector pakken we zaken aan. En daarnaast is doorzettingsvermogen

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

Suzanne van der Spek

P&O Adviseur

suzanne.spek@bqurius.nl