Wat ben je aan het doen?!

Energie

Gepubliceerd: 10 - 01 - 2020

Wat ben je aan het doen?!

We zitten inmiddels in “the week-after”. De week na de week van verkiezingen, daar waar nagenoeg het hele land de laatste drie weken mee bezig is geweest. Voor velen geldt echter dat ze, buiten die drie weken, slechts sporadisch wat oppikken van de landelijke politiek. Iedereen is dagelijks toch veel meer bezig met zijn werk- en privéleven.
Nu staat er bij ons sinds deze winter een vacature open voor een energiemanager, maar het blijkt dat het toch bij velen onduidelijk is wat zo’n energiemanager nou allemaal bezig houdt. Dus hierbij:

Een week uit het leven van een energiemanager..

Maandag:

Auu! Dat doet toch altijd het meeste pijn van de week, die wekker op maandagochtend. Maar die douche van een kwartiertje later maakt toch wel een hoop goed. Als ik helemaal opgefrist ben maak ik ff mijn eten klaar voor de rest van de dag en ga ik, meestal op de fiets, naar mijn werk.

Iedere dag vóór 10.00 uur moeten alle biedingen voor de elektrahandel voor de volgende dag gedaan zijn, dus eerst richten we ons op die markt. Wat voor weer wordt het morgen, wordt er belicht bij de klant, wat verwachten we van de stroomprijzen, etc. Op basis van die data en onze inschatting doen we de bieding (verkoop of inkoop) per klant specifiek. Daarna lopen we altijd de actielijst van de komende week door en vinken we af welke punten van afgelopen week zijn afgerond.

Verder richt ik me deze dag op de huidige energiemarkt, wat is de tendens op de beurzen wat speelt er in de wereld op het gebied van olie, gas, elektra, etc. Wat is de verwachting van de komende periodes?

Dinsdag:

Gisteren ben ik al bezig geweest met de voorbereidingen voor het Management Informatie Systeem van mijn klantengroep. Alle meetdata is nu up-to-date en kan dus in de MIS verwerkt worden. Een kwestie van de data downloaden uit het portaal van de stuurbox, deze downloads verwerken in de MIS en als je dan het voorblad erbij pakt, krijg je een mooie energievergelijking ván en vóór deze groep klanten. Ook maak ik vandaag nog een MIS van alle kerncijfers per bedrijf; arbeids- en energiekosten t.o.v. de omzet. Deze MIS’en zijn makkelijk per week of periode te vergelijken. Vandaag heb ik samen met mijn collega Bart een maandelijks overleg bij één van deze klanten om de resultaten en strategieën voor die locatie te bespreken. Carl houdt de stuurbox in de gaten, dus kunnen wij met een gerust hart op stap.

Woensdag:

Gisteren had ik het al over de stuurbox. Deze box loopt als een rode draad door mijn week heen. Constant houden wij deze box in de gaten. Wat doet de elektraprijs (deze verandert iedere minuut), wat levert een klant terug voor die prijs, draait alles wat wij aansturen, gaat de belichting al uit, etc. Deze box is zeer belangrijk in ons werk en daar ben je bewust of onbewust altijd mee bezig. Hiermee kunnen wij namelijk direct invloed uitoefenen op het resultaat van een onderneming.  

Donderdag:

Vandaag weer een dag waarop ik me wat meer op de energiemarkt stort. Iedere dag houden we in de gaten wat de markt doet. Speciale aandacht gaat uiteraard uit naar de gas- en elektraprijzen voor periodes vooruit. Hiermee kunnen we namelijk de energiekosten vooraf al een goede kant op sturen, voor maanden, kwartalen en jaren vooruit, nog voordat de dagmarkt zelf is aangebroken. Op maandag en donderdag duik ik wat dieper de marktberichten in om gericht te kunnen handelen als zich een moment voordoet. Hoe staat iedere klant ervoor t.o.v. de huidige markt?
’s Middags heb ik weer samen met Bart een bedrijfsbezoek in Maasdijk om ook van die klant weer de resultaten en plannen te bespreken. We bespreken de MIS’en die betrekking hebben op dit bedrijf en de klantengroep waar dit bedrijf in zit. Tijdens het bespreken komen altijd weer goede punten naar voren, samen kom je vaak tot slimme ideeën voor de (nabije) toekomst.

Vrijdag:

Vandaag heeft EnergyMatters een “glastuinbouwdag” georganiseerd in De Meern. Het onderwerp van vandaag is ‘slimme innovaties in de glastuinbouw’. Hier komen een tiental sprekers voorbij die vernieuwende inzichten in de energiemarkt presenteren. Deze sprekers komen uit zeer verschillende vakgebieden; sommigen hebben ideeën die in eerste instantie niet zijn bedacht voor de tuinbouw, maar daar wel goed ondergebracht kunnen worden. Na deze dag zijn we weer met de bQurius-Mini teruggereden naar de zaak, alwaar we met de VrijMiBo de week hebben afgesloten.

Zaterdag & zondag:

WEEKEND! Dat zeker, maar ik heb weekenddienst deze week, dus moet ik de stuurbox in de gaten houden voor al onze klanten. Samen met mijn back-up overleg ik dan over de biedingen en de aansturing, ook in het weekend dus. Onze klanten zijn namelijk grofweg tuinders te noemen, en die hebben nu eenmaal te maken met een levende teelt. Die gaat dus zeven dagen in de week door, net als onze dienstverlening. Aangezien ik weekenddienst heb, heb ik deze week ook al avonddienst gehad, wat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor wat er ‘s avonds met de aansturing gebeurt. Dit is op de dag zelf al goed in te stellen, maar de elektraprijzen kunnen je altijd verrassen!

Zoals jullie hierboven hebben kunnen lezen, het is een zeer dynamisch vak, geen dag is hetzelfde en je bent constant bezig met de actualiteit. In ons sociale team nemen we gerust een aantal uur of een dienst van elkaar over, want het is natuurlijk wel zo dat je naast je werk ook nog andere leuke dingen wilt doen..

BEN of KEN jij degene die dit wel aanspreekt; laat het ons vooral weten!

 

Deel deze pagina op social media

Contact opnemen over dit onderwerp?

Randy Kardol

Functioneel Adviseur

randy.kardol@bqurius.nl