2017
Rondje op locatie A:

Ik trek een wit pak aan, overschoenen, mutsje, handschoenen. Loop door de doopbak, de kas in. Samen met de Manager Arbeid en de Teeltmanager rijden we door de paden, heerlijk tussen de tomatenplanten. Ik geniet. We rijden met elkaar hoog heen tot de gevel en lopen laag terug. Met elkaar praten we over wat we zien, waar we tegenaan lopen en wat er komen gaat.

  • 1e pad: Een gebroken kop, maar gelukkig netjes opgeknapt, verdeling kan ook wel wat netter. Snoeien is erg netjes. Blad ligt netjes tussen de pijp. Maar die tomaten op de grond…dat is eeuwig zonde! En hier en daar een oogststompje. Stammen gelukkig wel netjes in de beugel.
  • 2e pad: Draaien is netjes, maar zakken valt niet mee. Verdeling niet helemaal top, lege planten niet weggezakt, verschil in hoogte tussen de paden. Snoeien wederom netjes. Bladsnijden kan ook netter, is hier met nieuwe scholieren blad gesneden? Makkelijk bladstompjes, die willen we niet hebben, geven kans op botrytis, dieven staan er nog. Blad ligt ook niet lekker tussen de pijp. Makkelijk een stam naast de gewasbeugel, dat is niet nodig. En die tomaten op de grond.. dat is toch zonde, hier ligt gewoon geld op de grond.
  • 3e pad: Hier moet nog gedraaid worden, maar je ziet toch wel dat er vorige week met een beetje haast gewerkt is, het was ook een warme dag he, zouden ze graag naar huis hebben gewild? Zakken gaat hier netjes, zoals het hoort. Snoeien niet zoals het hoort in dit pad.

We bespreken het rondje. Wat hebben we gezien? Wat kwamen we tegen? En hoe kunnen we het anders/beter/netter doen? Vervolgens doe ik mijn bevindingen uitspreken: ‘’Mannen, de tomaten op de grond is echt zonde, er ligt voor een vermogen aan tomaten, daar gaat de winst. Zorg dat het blad netjes tussen de buisrail ligt. Stammen in de beugels. Het moet zo zijn dat je altijd de koning op visite kunt krijgen en dat mag niet veel meer kosten.’’

Ik ga naar locatie B en weet zeker dat er gedacht wordt "wat loopt hij nou te zeiken", het is altijd wat...

2018
Rondje op locatie A:

Ik trek een wit pak aan, overschoenen, mutsje, handschoenen. Loop door de doopbak, de kas in. Samen met de Manager Arbeid en de Teeltmanager rijden we door de paden, heerlijk tussen de tomatenplanten. Ik geniet. We rijden met elkaar hoog heen tot de gevel en lopen laag terug. Met elkaar praten we over wat we zien, waar we tegenaan lopen en wat er komen gaat.

  • 1e pad: Draaien is netjes, nagenoeg geen gebroken koppen, mensen zetten een clip als ze hem niet durven te draaien, maken nette slagen. Verdeling kan wat netter bij zakken, maar goed, dat kan pas als de splitsing goed beneden is. Binnen nu en drie weken moet het zo strak zijn als een biljartlaken, dat is positief voor de plant, elke kop evenveel zon, dat willen we. Snoeien netjes. Bladsnijden ziet er ook verzorgt uit, geen tomaten op de grond. Verzorgt pad.
  • 2e pad: Draaien netjes, snoeien niet helemaal zoals het hoort, maar het is een lastige tros om te snoeien in dit vakje - met heet weer aangemaakt. Ze maken wat ze ervan kunnen maken en dat zie je terug. Zakken eigenlijk vergelijkbaar met het vorige pad, maar dat komt goed, weet ik zeker. Ook hier is de grond weer netjes schoon. Komen enkele tomaatjes tegen op de grond, zal vast met zakken gebeurd zijn, trossen klitten makkelijk in de plant ernaast, waardoor er makkelijk een tomaatje vanaf valt helaas.. We doen ons best, normen zijn echt niet hoog.. Maar over een uur wordt dit pad geoogst, en dan is het brandschoon. Bladsnijden ook erg netjes, geen stompjes, blad netjes tussen de pijp, dieven eruit.
  • 3e pad: Draaien verzorgt, zakken net als de vorige paden, snoeien ook. Morgen gaan ze bladsnijden met scholieren, let wel op de dieven geef ik ze mee. Ook hier een enkel tomaatje op de grond, het zijn er nog geen vier.

Opnieuw bespreken we het rondje. Wat hebben we gezien? Wat kwamen we tegen? En hoe kunnen we het anders/beter/netter doen? We zijn snel klaar, want het is een erg nette locatie! Vervolgens doet de Manager Arbeid zijn bevindingen uitspreken: "ik vind echt dat er teveel tomaten op de grond liggen, daar baal ik van. Er ligt voor een vermogen aan tomaten, daar gaat de winst". Het waren er in totaal zes die we gezien hebben in drie paden, vorig jaar waren dit er misschien wel 20 per pad.

Ik ga naar de locatie B en denk glimlachend in de auto: wie loopt er nou te zeiken..?

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes