Op het moment dat ik deze blog ga schrijven zijn we net opgestegen vanaf Rotterdam-The Hague Airport, op naar….. Budapest! Jaarlijks nemen mijn ouders ons (mijn broer Tim en ik, met bijbehorende aanhang) mee naar een plek in Europa, even er tussenuit, een beetje de toerist uithangen zoals we dat noemen. Praag, de Portugese zuidkust, Kopenhagen en Amsterdam gingen Budapest voor. Stuk voor stuk mooie plekken, ik ben nu al benieuwd naar waar we volgend jaar heen gaan.. Maar laten we eerst eens goed van Budapest genieten.

Wat ik altijd het moeilijkste vind van een blog schrijven is het onderwerp waar het over moet gaan. Hij moet geschreven worden uit het perspectief van energie, maar te diep de inhoud ingaan schrikt lezers af. Ook deze keer heb ik moeite om een onderwerp te verzinnen, ik weet al 9 weken dat ik deze week aan de beurt ben, maar vertrouwend op mijn last-minute ingevingen heb ik ervoor gekozen om tijdens de vlucht naar Budapest echt te gaan beginnen. En ja hoor, de wielen zijn nog maar net los van de grond als we door de dikke mist de eerste belichte kassen al zien staan. Afgewisseld met onbelichte kassen, maar die zijn wat lastiger te zien.

Dan vraag ik mij af: Waarom kiest een ondernemer voor belichting? Er zullen verschillende inzichten in zijn; verlengen van de dag voor de planten, verandering van periode waardoor er meer productie is in duurdere weken, etc. Uiteindelijk is het uiteraard met maar één gedachtegang: De ondernemer denkt zo meer geld te kunnen verdienen, want daar draait het uiteindelijk om. Maar investeren in een belichtingsinstallatie gaat natuurlijk in eerste instantie in de papieren lopen. De installatie zelf, maar ook de inkoop van elektra van het net. Als je alle belichting in wilt kopen zullen de energiekosten behoorlijk op gaan lopen.

Gelukkig hebben we daar de WKK. Dan kunnen we én de inkoop van belichting drukken, en tegelijkertijd ook nog eens de warmte maken die we nodig hebben in de kas. WIN-WIN zou je zeggen, maar toch zijn er nog behoorlijk wat vraagstukken waar wij antwoord op kunnen geven:

  • Hoeveel WKK-vermogen is er gewenst; i.v.m warmteproductie is het namelijk niet altijd handig om dat vermogen neer te zetten, waardoor er geen elektra ingekocht hoeft te worden.
  • Moet de kas 100% belicht worden of is het beter om een gedeelte onbelicht te laten?
  • Kan ik überhaupt uit het net inkopen of is daar geen ruimte voor?
  • Wat zijn nou uiteindelijk de extra energiekosten ten opzichte van een onbelichte kas?

En zo zijn er nog een aantal vragen te bedenken. Ook zijn er altijd nog andere dingen waar we tijdens het maken van de energiebegroting tegenaan lopen. Energiebegrotingen die we voor ons huidige klantenbestand ook jaarlijks maken en waar we ook altijd kritisch nieuwe ideeën of bestaande ideeën van andere klanten proberen toe te passen en te berekenen. Hoe kom ik uit met mijn CO2 behoefte. Heb ik nog externe CO2 nodig? Ga zo maar door. Vraagstukken welke we samen met de ondernemer doornemen en doorberekenen naar de toekomst, waardoor de ondernemer een gedegen keuze kan maken of hij/zij dit wel terug kan verdienen met de teelt.

De komende dagen zal ik even niet met zulke vraagstukken bezig zijn, maar de rest van ons team staat voor u klaar. Wij zitten inmiddels halverwege de vlucht en hebben onderhand stralend weer, ergens in het zuiden van Duitsland gok ik zo.
Maar nee, hier is geen kas meer te zien…

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes