Laatst ging ik van MS Office 97 naar MS Office 2016. Misschien denk je, dat werd tijd. Jazeker. Dat was ook zo maar op het moment dat ik aan de slag ging verlangde ik soms terug naar de oude vertrouwde versie.
Gewoon omdat ik toen alles automatisch wist te vinden. Wat is dat toch? Willen veranderen en tegelijk heimwee naar het oude. De mens heeft al heel wat veranderingen geïnitieerd en eigen gemaakt. We zijn goed in het ontwikkelen en verzinnen van veranderingen. Maar zijn we ook zo vaardig in het eigen maken en meegaan met veranderingen?

Dagelijks krijg je te maken met veranderingen waar je in meegaat, zonder na te denken. En er zijn momenten dat je bij een verandering voelt dat je tegenstribbelt, onrust voelt en bijna in staat bent om heel primair te reageren door heel hard NEEEE te gillen. Eigenlijk zoals mijn dochter kan reageren. Inmiddels heb ik het aanpassende vermogen om iets eerst even tijd te geven en te wennen. Ook al vraagt dit om het onderdrukken van dat gevoel van onrust en tegenstribbelen.

Misschien denk je nu poeh poeh en dat allemaal omdat je een nieuwe Office versie hebt? Nee dat ook weer niet. Maar de Office versie was wel mijn inspiratie en inzicht voor de bQuote van deze keer. Ik moest namelijk wel lachen om mezelf toen ik de weerstand voelde en ervaarde hoe nuttig het is om te luisteren naar dit gevoel.

Om mijn gevoel beter te begrijpen ben ik eens gaan zoeken. Het duurt ongeveer 60 dagen voordat een nieuwe gewoonte tot automatisch gedrag is verworven. Onze hersenen zijn gericht op het automatiseren van gedrag in de hersenstam zodat we er verder niet over na hoeven te denken. Als we dit automatische gedrag veranderen ontstaat er standaard weerstand. De mate van de weerstand wordt beïnvloed door de mate van bereidheid en inspanning om een gewoonte eigen te maken.
Zie weerstand daarom niet als negatief maar eigenlijk het begin van de veranderingen want je lichaam zet je puur in actie om alert te zijn!

De economie is weer zonnig en vaak reden dat we weer volop ondernemen en veranderen. Om veranderingen te verspoedigen is het advies om vooral dat gevoel uit te spreken wat opborrelt als er iets verandert. Luister goed naar wat het zegt en reageer. Op deze manier ben je o.a. in staat om mee te gaan in veranderingen.

P.S. Ik wil Office 2016 voor geen goud meer kwijt 😉

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes