Rust | (de; v(m)) toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning

We zeggen het vaak genoeg: “Rust in het proces brengen”. Heel feitelijk zou dit betekenen; tijdens het proces stoppen met inspanning. Dit zal toch niet de boodschap zijn achter deze uitspraak?

Bij het lezen van de definitie bekruipt mij direct een gevoel van saaiheid en stilstand. Termen die mij minder aanspreken. Tegelijk lees je in de regionale media steeds meer artikelen over het belang van rust en de groei van yoga instituten, slow food, het nieuwe werken en belang van slaap. Kan rust dan toch iets brengen?

Na de vakantieperiode volgt bij veel van onze bedrijven de teeltwissel. Een fase in het proces welke juist totaal niet in het teken staat van rust. Wel is het de periode van een nieuwe start. Doelstellingen worden opgesteld, specifiek onderhoud is verricht en de locatie is weer strak en schoon. Een nieuw seizoen wordt geopend.

Ook de 1e en 2e kamer hebben op Prinsjesdag na het zomerreces weer het nieuwe werkjaar geopend. Zeer formeel en statig heeft Koning Willem-Alexander Nederland geïnformeerd over de belangrijkste plannen van het kabinet voor 2017. Ik ga nu niet de troonrede samenvatten want even googelen en je kan op je gemak een avond vullen met lezen.
Het goede nieuws is dat de troonrede dit jaar positief gestemd is. “Nederland is een sterk land in een instabiele wereld. In de laatste jaren zijn gezamenlijk resultaten bereikt die maken dat wij met vertrouwen vooruit mogen kijken”(Troonrede 2016). Na het zomerreces, een periode van rust, is dus de conclusie dat we als land er weer tegenaan kunnen. De term rust krijgt al een positievere smaak.

In de fitnesswereld is het nut van rust, dat de spier kan herstellen van de training, op een hoger niveau dan het voorheen was. Eigenlijk kan de definitie van rust ook zijn: een toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning en ruimte geeft voor inzicht, vernieuwing en structuur. Waar wachten we nog op!

En ja zeg eens eerlijk, wanneer krijg je goede ideeën? Als je werkt aan een deadline of tijdens het tandenpoetsen? Tijdens de teeltwissel of als je daarna met de voeten op tafel ligt?
Met nog 12 weken te gaan voor het nieuwe jaar begint, is het een uitgelezen moment om rust te nemen en doelen te stellen. En vervolgens rustmomenten te behouden zodat je kan herstellen en daarna kan inspannen om op een hoger niveau te presteren.

Ligt de troonrede voor jou onderneming al klaar? Ik zou zeggen: neem rust, werk uit, start de gouden koets, deel je plan met je team en wissel inspanning af met ontspanning. Ik wens je veel rust toe!

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes