Het is alweer bijna eind januari en dat betekent dat alle locaties nu de teeltwissel achter de rug hebben. Zowel de belichte als de onbelichte teelt staan er weer in. Tijd voor mij om de kosten en gewerkte uren hiervan op een rijtje te zetten. Ik kijk of de locaties bij bepaalde handeling tijdwinst hebben geboekt, en tegen lagere kosten hebben gewerkt ten opzichte van de andere locaties, of juist door op een andere manier handelingen te doen goedkoper gewerkt hebben. Het is dan zaak om te kijken of we deze manier van werken ook op de andere locaties kunnen uitrollen, om zo ook daar de winst te behalen.

Het is van belang om de uitgevoerde handelingen goed uit te voeren in het pad registratieprogramma. Hier kunnen we heel veel uithalen. Gewerkte uren per handeling en gemaakte kosten. Dit is een heel fijn medium waar we allemaal goed gebruik van maken. Als je de gewerkte uren en gemaakte kosten precies wilt weten, kun je niet zonder.
Ook het vertonen van filmpjes en/of foto’s op beeldschermen in de kantines kan een goed hulpmiddel zijn hiervoor, voor de werknemers wordt visueel gemaakt van wat er komen gaat.

Het is leuk om te zien dat er elke keer nieuwe oplossingen worden bedacht om bepaalde werkzaamheden makkelijker, sneller en efficiënter uit te voeren. Nog mooier is, dat deze ideeën gedeeld kunnen worden. Juist tijdens een teeltwissel, een korte periode waar er in korte tijd veel moet gebeuren en veel eenmalige handelingen worden uitgevoerd, komen de beste ideeën naar voren! En ook hier geldt dat een idee op papier goed kan lijken, maar dat het in de praktijk gewoon niet werkt. Door omstandigheden zal dit niet altijd gaan, denk aan een lagere goot, afvoer halverwege de goot, co2 opstanden en dergelijke. Het doel is uiteraard om op deze manier nog beter met de kosten om te gaan.

Maar niet geschoten is ten alle tijden mis! En wie weet, misschien vloeit er vanuit dat ene idee wel een veel beter idee. Zeker door erover te praten met anderen, je ervaringen te delen. De kans is groot dat het vanuit een andere invalshoek, of gedachtegang weer beter werkt.
Neem af en toe de rust om eens goed na te denken over wat er gebeuren gaat de komende periode, schrijf goede ideeën altijd ergens op, wie weet komen ze ooit nog eens van pas. Een goede voorbereiding is nog steeds het halve werk.

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes