Tot een jaar geleden werkte ik in de chrysanten, waarbij ik voornamelijk in de productie bezig was. Zo nu en dan liep ik mee met de “studiegroep” bij ons op de tuin, zodat ik ook teelt technisch wat meer informatie kreeg en zodoende meer gevoel kreeg bij het product. Verder zo nu en dan een vak poten, bestrijdingsmiddelen spuiten, biologie uitzetten en allerlei andere klussen vielen onder mijn takenpakket. Ik heb daar zes jaar met veel plezier gewerkt, maar was toch toe aan wat meer uitdaging, aangezien de doorgroeimogelijkheden op dat bedrijf niet oneindig waren, om het maar zo te zeggen..

Als mijn werkgever dan bijvoorbeeld eens op vakantie ging, liepen we alles door wat er moest gebeuren; watergift, bestrijding, de gehele teelt eigenlijk. Maar ook het aansturen van de WKK. Of beter gezegd, het ontstoren van de WKK. Want wat een $*@%#-ding was dat af en toe. Soms had je er dagen geen last van, maar soms.. Telkens maar weer storing, de belichting leek wel een knipperlicht, op een gegeven moment zei ik; “Zou je dat ding niet eens wegdoen? Daar heb je toch geen plezier van?” Om me heen hoorde ik van andere kwekers dat het feest met de WKK wel gevierd was, dus dat nam ik dan ook voor waarheid aan, aangezien ik verder niet de benodigde kennis in huis had.

Nu ik echter een jaar achter de spreekwoordelijke knoppen zit, kan ik u wel een heel ander verhaal vertellen. Goed omgaan met je WKK(’s), in de gaten houden wat er met je buffer gebeurt, wanneer heb je co2-behoefte en wat is dit je waard, wat verwacht je van de volgende dag met betrekking tot de APX-biedingen, achteraf analyseren wat er wel en wat er juist niet goed is gegaan, etc, etc. Het zijn allemaal dingen waar wij hier dagelijks mee bezig zijn en we zien dat het resultaat oplevert. Nu ga ik hier natuurlijk niet alle resultaten klakkeloos neerzetten, maar dat de WKK nog rendabel is kan ik u wel vertellen. Als je maar actief bent met het aansturen.

Het probleem is alleen dat wanneer je in Nederland -in tegenstelling tot bijvoorbeeld België en Duitsland- geen rookgasreiniger op je WKK hebt, je deze vanaf 1-1-2017 wel moet voorzien van zo’n rookgasreiniger. Deze regel is in het leven geroepen om aan de doelen van het klimaatbeleid in Nederland te voldoen. De vraag die je dan natuurlijk direct zult stellen: Is mijn WKK deze investering van minimaal € 100.000,- wel waard? Want als dit niet het geval is, dan is de titel van deze tekst natuurlijk geen waarheid meer. De regel heeft drie uitzonderingen:

1) Als je gebruik maakt van een alternatief voor CO2 zoals OCAP of vloeibare CO2 en je gebruikt 3,6 kg per m2, dan heb je wat betreft deze regel twee jaar uitstel. Dan moet je dus per 1-1-2019 een rookgasreiniger op de WKK installeren.
2) Ook zou je ervoor kunnen kiezen om permanent het thermische vermogen van de WKK te verlagen naar maximaal 1 MWth. Dit is waarschijnlijk alleen een optie voor WKK’s die nu een vermogen hebben tussen 1000 en 1400 KWe.
3) Plaatsen van een DeNOx. Ten opzichte van een rookgasreiniger is deze investering lager, echter kan de CO2 niet gebruikt worden in de kas.

Kies je ervoor om ook niet voor de drie uitzonderingen te gaan, moet je de WKK dus uit laten staan na 2017 (of 2019 bij de keuze voor optie 1), waarbij je ervoor kiest om geen rookgasreiniger te installeren op de WKK. Succes met het maken van deze lastige keuze(s)!

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes