Mijn collega Suzanne was op een regenachtige zondag de krant aan het lezen en stuitte op een column van David en Arjan van 365dagensuccesvol.nl. Zij hebben één doel en dat is Nederland het gelukkigste land van de wereld te maken.

Zo dat is nog even een doelstelling! In de column beschrijven ze hoe het zou zijn als je eens een dag helemaal niets doet? Dat is een goede, na het lezen hiervan heb ik maar eens de daad bij woord gevoegd (nou ja even eerlijk, ik had niets in mijn agenda staan). Even helemaal niets doen, maar toch kijk ik regelmatig naar mijn smartphone, kijk ik Netflix en ben ik aan het facebooken. Waarom eigenlijk? Deze quotes uit de column van David en Arjan zetten mij aan het denken.

• Tijd is het kostbaarste bezit wat hebben, tijd veroorzaakt reflectie en reflectie veroorzaakt verbetering.
• Tijd veroorzaakt ontspanning en ontspanning veroorzaakt verbinding.
• Tijd veroorzaakt creativiteit en creativiteit veroorzaakt geluk.
• Gelukkig kun je zijn, door zelf het goede voorbeeld te geven, maak je agenda leeg. Jaag je kinderen niet naar allerlei clubjes. Zet vaker je telefoon uit en je email. Organiseer media stille werken voor jezelf zonder Netflix en facebook. Het is tijd voor lanterfanten, niks doen mag best het nieuwe druk-druk-druk worden.

Zo die zit, als je geleefd word door je agenda ben je niet ontspannen en kun je niet creatief zijn waardoor je minder geluk ervaart. Misschien moeten we maar eens beginnen met het leegmaken van je agenda. Maak voor jezelf de afweging, ga ik omdat ik zelf graag wil of wordt het van mij verwacht? Hierin zijn we een voorbeeld voor onze kinderen, kinderen worden creatief van verveling, maar we geven ze de kans niet om zich te vervelen.

Misschien ben ik ouderwets, maar moeten we nou echt altijd van onszelf verlangen dat we binnen een paar minuten reageren op een WhatsApp bericht of email? Of kan het ook wachten? Zouden we dan niet met z’n allen wat minder burn-outs creëren? Ik wil niet beweren dat dit alle burn-outs voorkomt, maar ik geloof wel dat het stress kan opleveren als je altijd maar reageert of kijkt op Social media.

Ik reflecteer het aan een werkdag, ook hier draait het om je telefoon/outlook en dan hebben we het niet alleen over het bellen. Je kunt je computer of telefoon niet wegleggen, maar je kunt er wel bewuster mee omgaan. Ben je niet veel efficiënter wanneer je niet met tien dingen tegelijk bezig bent? Werken volgens een planning kan best rustgevend zijn en soms is nee ook een antwoord. Te vaak nee zeggen is niet dienstverlenend, maar je mag best zeggen; Ik maak even dit af en ik kijk er zo naar. Het draait allemaal om bewustwording van je eigen gedrag en handelen.

Hoe ga jij eigenlijk met je kostbare tijd om?

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes