Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Ongeveer 96% van onze tijd doen we dingen die we al gewend waren. En dat is lang niet altijd verstandig. Zo blijf je makkelijk in oude gewoontes hangen onder het mom van ‘we doen het al jaren zo’ en ‘het gaat al jaren goed’. Dat zijn zinnen die ik redelijk vaak hoor, zowel privé als zakelijk. Ook ikzelf blijf in oude gewoontes hangen en dat zijn voor mijn gevoel de juiste, maar mijn vriendin ziet het anders. Is het huishouden nu echt meer wat voor mijn vriendin of zou ik haar daar best een handje bij kunnen helpen? Ikzelf vind dat ik best veel doe; de boodschappen, de tuin, regelmatig koken. Mijn vriendin vindt dat zij het huishouden draaiende houdt. En dan gaat het over de was, het stofzuigen, het dweilen, het schoonmaken, enz. Ik zeg dan altijd; ik kan de was niet doen, de was niet vouwen, met dweilen krijg ik strepen en ik gebruik alle excuses om het maar niet te hoeven doen. Uiteraard hebben we daar wel eens discussies over. En vaak gaan we daarna op de oude voet verder, om er enige tijd later weer over te beginnen. Zou het beter zijn om dan wat andere zaken te doen en dan beide een beetje water bij de wijn te doen? Zou het dan beter worden of krijgen we daar later weer een discussie over?

Nu volg ik sinds kort een Mansal cursus, daar word ik flink uitgedaagd en kom ik mezelf ook wel tegen op bepaalde vlakken. Ik vind het persoonlijk bijvoorbeeld niet fijn om in het middelpunt van de belangstelling te staan en moet op de cursus presentaties houden ten overstaan van de hele groep. Flink uit mijn comfortzone treden dus. En ik kom er achter dat ik dat nu juist niet graag doe. En op het moment dat ik weer eens wat liep te mopperen over een aankomende presentatie, kwam mijn vriendin met de woorden: Als je het niet probeert weet je het niet. En daar heeft ze absoluut een punt. Na een aantal maal een presentatie gegeven te hebben, gaat het me wat makkelijker af, zij het wel met de nodige spanning nog steeds.

Mede door de kennis en ervaringen van mijn medecursisten en degene die de cursus geeft, leer ik tips en tricks om het makkelijker, beter te doen.
Het mooie aan kennis delen vind ik, is dat je er inspiratie van krijgt. Misschien is niet alles wat je hoort nieuw of toepasbaar voor jou of jouw werk, maar je kunt er voor jezelf de highlights uithalen. En daar wat mee gaan doen of er in ieder geval eens goed over na gaan denken. En dan ook eens iets proberen wat je nooit gedaan hebt of aan gedacht hebt. Misschien ga je er makkelijk door werken of net even sneller of efficiënter.

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes