1984 is een mooi jaar. In de laatste plaats omdat het mijn geboortejaar is, maar met name omdat dit jaar de eerste Apple computer kan worden aangeschaft, de Nederlandse hockeydames de eerste gouden olympische medaille winnen en Desmond Tutu de Nobelprijs voor de vrede overhandigd krijgt, voor zijn strijd tegen Apartheid in Zuid-Afrika. Kortom een jaar van mondiale primeurs.

1984 is ook het jaar van de totalitaire staat in Orwells gelijknamige boek. Dit meesterwerk uit 1949 beschrijft een wereld waarin 'big brother' als hoofd van de Westerse wereld totale controle uitoefent, door elke beweging, elke blik en elke zin te volgen en bij vertoond afwijkend gedrag in te grijpen door het bestaan van dit individu letterlijk en figuurlijk uit te wissen.

Nu is het misschien wat zwaarmoedig om te stellen dat ‘big brother’ 33 jaar later alsnog realiteit is geworden in ons digitale tijdperk. Toch leveren we dagelijks een deel van onze (keuze)vrijheid in online. We zijn ons er weliswaar niet erg bewust van, maar dagelijks worden snippertjes aan data over ons doen en laten weggeven via onze mobiele telefoon, ons surfgedrag en abonnementen of zelfs door ons betaalgedrag.

Onlangs zag ik een onderzoeksrapport van de Rabobank waarbij de pinbetalingen van klanten in de regio werden gebruikt om de lokale zakelijke markt in kaart te brengen. Op zichzelf een onschuldig rapport met marktdata voor het MKB, maar wel verkregen vanuit ons betaalgedrag online of in fysieke winkels. Ik vraag me op dat moment dan ook echt af wanneer ik hier 'verkapt' toestemming voor heb gegeven?

Dezelfde bank wil ook zijn agrarische relaties vooruit helpen met big data, door jouw bedrijfseigen cijfers te vergelijken met geanonimiseerde cijfers van andere Rabobank relaties. Zo kun je zien of je voerkosten hoger uitvallen dan je collega's of dat je productie per ha lager is dan je peers. Is big data op deze wijze zomaar te gebruiken, zonder vorm van afstemming met de klant die deze data heeft gegenereerd?

En dan? Niet alleen wil ik als agrariër niet dat mijn gegevens hiervoor gebruikt worden. Je moet je ook afvragen wat de boer of tuinder nu echt kan met deze informatie? Het koude verschil in nullen en enen, geeft nog geen plan om beter te presteren. Rabobank zou onder presterende boeren of tuinders beter 'n cursus ondernemen kunnen aanbieden, in plaats van zo'n rapport. Optellen en aftrekken kan de gemiddelde ondernemer wel, maar wordt zijn of haar vakmanschap aangevuld met ondernemersvaardigheden dan kan hij/zij echt de inhaalslag maken.

Aan de cookie wet zijn wij ondertussen gewend en hiervan weten we allemaal dat we die krengen af en toe moeten wissen, wil je reclameloos kunnen blijven surfen. Ik zou alleen zo graag ook een afspraak willen maken over datacollectie. Ik wil weten wanneer mijn data wordt opgeslagen, horen waar dit voor gebruikt wordt en datacollectie kunnen afwijzen zonder opgaaf van reden. En zo niet, dan introduceren we gewoon een financiële compensatie voor degene die data leveren. Een mooi geldbedrag dat ineens op je rekening verschijnt. Moet jij eens opletten, hoe snel we dan cookie knop 2.0 op ons scherm zien verschijnen wanneer we weer online zijn!

Deel op LinkedIn Deel op WhatsApp Blijf op de hoogte

Meer bQuotes